Tolnai Ottó a zEtna fesztiváljánMegalakult az Egyesült Egek Királysága

2007. december 13. és 15. között zajlottak a zEtna internetes magazin irodalmi szeánszai, amelyeken a folyóirat-arcú irodalom nem csak Zentán, de Szabadkán és Topolyán is megmutatta magát. December 14-én a topolyai népkönyvtárban a győri Műhely című folyóirat szerkesztősége, Szabadkán pedig, szintén ezen a napon a békéscsabai Bárka mutatkozott be. A két folyóirat alkotóival is megismerkedhetett a zentai közönség.

A fesztivál megálmodója és a találkozások összeállítója Beszédes István a szférák magánosításának lehetőségét ajánlotta fel a szerzőknek, vagyis „Bejegyzi az ég egy négyzetére vonatkozó tulajdonjogát mindazon szerzőnek, aki szövegbe, képbe vagy hangba foglalja a fenn való egy darabját, vélt/valós jelenségei momentumát, lakói alakját stb., s azt eljuttatta az egi@zetna.org.yu címen e célra nyitott postafiókba.

Az egymás mellett élő magánegek első közgyűjteménye egyben kísérlet az Egyesült Egek Királyságának létrehozására is. Annak sikere esetén a részvevők (légiesített) álompolgárságot szereznek, amelyről merész határátlépésekre késztető bizonylatot kapnak.”
A nyitónap vendége Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő volt, valamint a beszélgetésben közreműködtek többek között Erdélyi Hermina, Mezei Kinga, Szorcsik Kriszta. 2007. december 14-én pedig a fiatal íróké (Kollár Árpád, Orcsik Roland, Sutus Áron, Szögi Csaba, Tóbiás Krisztián és Ozsvár Péter) volt az égi tér.