KékítőgolyóÚj prózák könyve

„A KIRÁLY: Kék, kék.
MARGIT: Még érzékeli a színeket. Színes emlékei vannak. Nem valami fejlett a hallása, viszont annál erősebb a vizuális fantáziája… festő… buzgó híve a monokróm irányzatnak. (A Királynak) Mondj le a birodalomról. Mondj le a színekről. Ezek mind tévútra visznek, késleltetnek. Már nem késlekedhetsz, nem állhatsz meg, nem szabad. (Eltávolodik a Királytól) Menj egyedül! Ne félj! Indulj! (Margit a színpad egyik sarkából irányítja a Királyt) Nincs nappal és nincs éjszaka, nincs világos és nincs sötét. Kövesd a kereket, amely ott gurul előtted. Ne veszítsd szem elől, maradja nyomában, de ne menj közel hozzá. Izzik, még megégeted magad…”
(Ionesco: Haldoklik a Király)
 
Tartalom

Látszott rajta, hogy nem őslakó 7
Levelek a szigetről 62
Valami koppant 91
A tizenegy (11) éves menyasszony 139
Megállítjuk a fakulást 153
Vak Vigh Tibike násztánca a flamingóval 160
Július 170
Mi lesz, ha összeragadunk, mint a kutyák? 198
Boleró 224
A novella 234
Alvilági felhők 248
Dionüszosz cool 287
No politik! 299
Hamuka 313
A zeppelin 321
A karácsonyfavágó 328
Próbáljuk gombostűre tűzni 335
Ó! avagy Éva háttere 341
A kékítőgolyógyár 358
A Szerzetes és a Gyerek 
Utószó a KÉKÍTŐGOLYÓ-hoz 381

A cím - amely egy festményen látott kislány égszínkék szemére utal - jellemzi a könyv egészét. Szürreális vagy éppen abszurd írások, esszék, novellák csokrát gyűjtötte a mostani kötetébe Tolnai Ottó. Költőként vált ismertté; a vajdasági magyar irodalom eseményeit figyelemmel kísérő olvasók jól tudják, hogy a posztmodern költő versben is a prózához áll közel.
E kötet prózái viszont a lírához közelítenek, ahol felborul a hagyományos időrend: hol a mában, hol pedig - váltakozva - valamely múltbeli idődimenzióban játszódnak a történetek, sőt ugyanígy billennek át a valóságból egy imaginárius világba, amelyben Tolnai Ottó éppolyan otthonosan mozog, miként a realitások között. Ez a különös - a vershez hasonló élményt nyújtó - szerkesztésmód az olvasót éppúgy megérinti, megszólítja, mintha versciklussal, nem is akármilyen versek halmazatával lenne dolga. Tolnai prózavilága, amelybe a kötet lényegre tekintő bepillantást enged, - az igényesebb olvasóknak ajánlható.
Legeza Ilona