Képzőművészeti esszé

A meztelen bohóc

Tolnai Ottó igen termékeny költő és író. Lírikusként indult pályája, számos verseskötete jelent meg, de írt regényt (Rovarház), gyermekverseket, esszéket, drámát (Végel(ő)adás) is. Közel négy évtizedes irodalmi kezdeményező szerepe a vajdasági magyar kulturális régióban vitathatatlan. Jelen kötetében vajdasági festő, karikaturista és képzőművész barátait, kortársait akarja bemutatni. Az Újvidéki Rádióban előadott képzőművészeti szövegek ezek, melyben az érintettség és személyesség az, ami akár az éterben, akár nyomtatásban megkülönbözteti a barátot a tárlatlátogató kritikustól.


Sáfrány Imre

Az 1928-as születésű, vajdasági festő-grafikus, Sáfrány Imre művészetéről Tolnai Ottó írásával és képválogatásával jelent meg kismonográfia.


Rothadt márvány

(jugoplasztika)

A könyv szerb és horvát művészek - festők és szobrászok - villanásnyi portréit hozza.


Rothadt márvány

(jugoplasztika)

3 4

Veličković azon jugoszláv művészek közé tartozik, akiknek a munkásságát a kezdetektől kísérhettem; úgymint Maurits, Reljić vagy Bernik munkásságát. Amióta Párizsban él, ez évről évre nehezebb. Ma már szinte hihetetlenül hangzik, hogy volt idő, amikor még elutazhattunk egy-egy tárlatára. Pedig Veličković valóban fontos és sikeres művész, a párizsi akadémia tanára, s éppen most kellene igazán figyelnünk, tanulmányoznunk pályájának alakulását – figyelni, tanulmányozni az innen vitt beidegződések, tapasztalatok, a nagy jugoszláv mesterektől (Hegedušić, Stančić, Šejka) kapott indíttatások hogyan viselkednek, alakulnak át, tűnnek el az ún. nagyvilági közegben.


Semmi. Gipsz.

Lám, könyvem (Gipsz és fadrót - ceruzával visszaírt szobrok: Jovánovics, Megyik, Böröcz) egyik utolsó jegyzetét küldöm elsôként mutatóba neked Jován, jóllehet a Jovánovics Györgynek írt kis könyv elsô fejezetét már a '80-as években felolvastam az Újvidéki Rádióban, ahol néhány évig Sebôk Zolival csináltunk képzôművészeti rovatot, már akkor megmutathattam, közölhettem volna, de azért nem küldtem el, azért nem közöltem, mert óvtam, ne sérüljön, ne piszkolódjon el, ne piszkolja be az ólom, az ólombetű (betűfém), a sok újságtól néha kön