Feljegyzések a vég tónusához

Határkönyv folytatásokkal

Interjú Tolnai Ottóval

Tolnai Ottóval új esszé- és novelláskötetéről Jánossy Lajos beszélgetett a Könyvhéten. Kiderült, hogy az új, határhelyzetben álló könyv csupán része egy későbbi, alakuló regénynek, de szóba került a Mikola Gyöngyi által válogatott legszebb verseket közreadó kötet is.


Feljegyzések a vég tónusához


A szerzőnek az utóbbi tíz évben írt, a próza felé is tapogató esszéit és feljegyzéseit tartalmazza a kötet. Mintha mikroszkóppal figyelné a Vajdaságot, s ezen górcső alatt az egész Balkánt.


Feljegyzések a vég tónusához (4. rész) A csantavéri kisbicskázás B. Petárnak (Csantavér)

Mint a töltött galamb. Olyan voltam. Mint a töltött galamb, Ottó úr, mondogatja Dudus. Illegve-billegve elnyűtt magassarkú papucsában, mutatja is, milyen volt, milyen bögyös-faros. Elsô férjem nagyon szeretett volna meztelen látni, könyörgött, csak egyszer engedjem neki végignézni, hogyan mosakszom, énekelve, a nagylavórban. De olyankor mindig kisöprűztem, kizártam a konyhából. Aztán meg egyszer csak jött, ott volt: a háború. Mert az nem jön, hanem egyszer csak ott van. Szinte nem is maradt idôm azt mondani elsô férjemnek, na, jól van, gyere.


A repülő úr és a repülő leány avagy feljegyzések a vég tónusához (3. rész)

Ha jól emlékszem - jóllehet még nem emlékezem és máris ilyen jellegű problémáim vannak -, '67-ben vezetett el egyszer Jasna Melyinger a Nazor nevét viselő, nekem akkor eldugottnak, isten háta mögöttinek tűnő, kis, péterváradi könyvtárba.